Oportunități și provocări pentru o nouă societate digitală

În bucla noastră de prieteni, reali sau virtuali, tehnologia și online-ul au devenit parte din cotidianul nostru. Pentru mulți dintre noi este aproape imposibil să ne imaginăm o viață în care să nu ne conectăm zilnic la cel puțin 1-2 rețele de socializare sau să nu verificăm 1-2 surse de informare – entertainment. În aceeași buclă, de ceva vreme, am început să întrezărim imensitatea oportunităților oferite de noile tehnologii dar și să ne preocupăm de probleme precum fenomenul “fake news” (dezinformare) sau de schimbările generate de noile tehnologii si automatizare pentru piața muncii.

 

Paradoxurile societății digitale

La o primă vedere această buclă la care ne raportăm este foarte numeroasă, fiind confirmată și de statistici care ne arată că 90% din tinerii până în 35 de ani folosesc internetul zilnic, respectiv aprox. 80% din întreaga populație europeană. Aproape că am putea spune că am trecut deja la o societate a cetățenilor digitali. Cu toate acestea realitatea este foarte diferită. 

În timp ce accesul la internet a devenit aproape un bun universal (fără a fi încă gratuit), modul în care beneficiem de oportunitățile oferite de acesta este însă foarte diferit. Astfel, descoperim cu îngrijorare că 44% din toți cetățenii UE nu au competențe digitale de bază (peste 70% în România!). Și dacă totuși vă gândiți că problemele sunt cu populația mai învârstă și nu cu tinerii, iată câteva date despre cum cei din urmă (până în 30 de ani) folosesc internetul și calculatorul:

Aceste date ar trebui să ne preocupe cu atât mai mult cu cât în viitorul apropiat se anunță că 9 din 10 locuri de muncă vor necesita competențe digitale și până în 2020 peste 5 milioane de locuri de muncă vor fi înlocuite de automatizare. În plus, conform unei prognoze a MIT, în 40-50 de ani roboții sunt estimați că vor reuși să aibă capacitatea de a realiza majoritatea sarcinilor specifice astăzi oamenilor.

 

Un viitor digital pentru cetățeni digitali

Discuția despre noua lume digitală este însă mult mai complexă, ea nu îi vizează doar pe tineri - deși ei sunt primii care îmbrățisează noile tehnologii, ci vizează o transformare la scară largă cu implicații în toate dimensiunile unei societăți și pentru toți actorii implicați în viața cetății.

Astăzi când vorbim de competențe digitale nu vorbim doar despre programatori, ci vorbim în egală măsură de cetățeni informați și educați care au acces la noi instrumente digitale (servicii digitale publice sau private), care au încredere în acestea și le folosesc responsabil.

În procesul de transformare digitală, alături de cetățeni, instituțiile și antreprenorii joacă un rol decisiv, aceștia fiind cei care trebuie să ofere soluții digitale pentru tot ce înainte era gândit exclusiv offline. 

În acest sens, comunitatea Digital Citizens Romania s-a alăturat anul acesta Comisiei Europene pentru cea de a doua ediție a EU Datathon, o competiție de soluții digitale bazată pe (re)utilizarea datelor deschise, disponibile atât la nivel european cât și la nivel național, cu scopul de a genera noi servicii digitale. Acest gen de competiții (hackathons) fiind adesea utilizate pentru a rezolva probleme specifice ale societății prin abordări tehnologice inovatoare, aducând împreună persoane cu pregătiri în domenii variate. Printre soluțiile câștigătoare la această ediție a EU Datathon se numără aplicații în medicină, alimentație, achiziții publice, transparența legislației etc.

 

Contribuția ta la: 100 de idei pentru Viitorul Digital

Cu toate evoluțiile actuale trebuie să recunoaștem totuși că întregul proces de transformare digitală este încă la început, atât în România cât și în Europa, multe inițiative fiind încă la nivel experimental. Pentru a putea să beneficiem cu adevărat de oportunitățile unui viitor digital este necesară o implicare în momentele cheie. Anul 2019 oferă ocazii excepționale cetățenilor români – tineri, formatori, antreprenori sau decidenți – de a se implica activ în conturarea unui viitor digital. Alegerile europene, Președinția Română la Consiliul UE și Agenda UE post 2020 sunt momentele cheie care vor influența dezbaterea publică.

În acest context, în pregătirea acestor momente, comunitatea Digitial Citizens Romania deschide în noiembrie 2018 o platformă de dialog între cetățenii digitali români, experți europeni, decidenți politici și reprezentanți ai mediului de afaceri, prin organizarea unei serii de evenimente regionale “Viitorul Digital” (Iași, Cluj, Timișoara, București) dar și o campanie online la care vă invităm să participați și să ne sprijiniți în a o promova: 100 idei pentru Viitorul Digital.

 

Conturarea viitorului digital este strâns legată de viitorul Europei. Ambele depind de o abordare strategică și presupun reunirea eforturilor tuturor celor interesați. Astfel, vă invităm în comunitatea Digital Citizens Romania unde ne propunem ca împreună să: Gândim digitalizarea, Reunim expertiza, Provocăm inovarea!

 

Newsletter